Ako nahradiť deťom pečivo za zdravšie kváskové?

Celozrnné pečivo

Pečivo je každodennou súčasťou jedálnička vo väčšine rodín. Nakupujeme ho vo veľkých obchodných reťazcoch, kde je často veľmi dlhé zloženie s ingredienciami, ktoré pri poctivom pečení nemajú veľa miesta. Emulgátory, stabilizátory, látky vylepšujúce múku a iné prídavné látky nepodporujú zdravie detí a v kombinácii s rafinovanou pšeničnou múkou neposkytujú ani výživné a hodnotné látky pre telo.

Ponúkame vám inšpiráciu na domáce pečivo, ktoré je z celozrnných obilnín, bohaté na minerály a z  ktorého si môžu dať aj deti s intoleranciou na lepok. V prípade použitia špaldovej a pšeničnej múky v recepte je možné jednoducho upraviť recept s použitím vašej obľúbenej, ktorá lepok neobsahuje- napríklad ryžová, pohánková, kukuričná, amarantová.

Význam kvásku

Dlhodobá fermentácia kvásku ovplyvňuje štruktúru sacharidov, vlákniny a bielkovín. Tvorí sa tam tiež aj malé množstvo kyseliny mliečnej, ktorá ochraňuje baktérie mliečneho kvasenia a priaznivo ovplyvňuje mikroflóru v čreve. Čiastočne sa fermentuje vláknina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou. Tieto procesy sa pri ceste s kvasnicami či iným kypridlom nezačnú a tým sa stáva výsledný produkt ťažšie stráviteľný a ochudobnený. V prípade použitia kvásku sa dá povedať, že bielkoviny a vláknina sa do tela dostanú v omnoho stráviteľnejšej podobe. Významným faktom je aj to, že kyselina mliečna pomáha ochrániť kvaskové pečivo a dobre uskladnené v plátenej látke či utierke je dlhšiu dobu chránené pred plesňami a zvyšuje sa jeho celková trvanlivosť.

Kváskový celozrnný chlieb

  • 300 g vopred pripraveného kvásku (1 PL kvásku, 150 g vody, 150 g ražnej múky)
  • 300 g špaldovej hladkej múky
  • 170 ml vody
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL celej rasce

Postup:

Kvások uložte do misy a pridajte k nemu múku zmiešanú so soľou, rascou a vodu. Vymieste redšie cesto a nechajte odpočívať pol hodinu. Potom vytvarujte bochník, ktorý nechajte kysnúť kým nezdvojnásobí objem.

Proces kysnutia môže trvať  3 až 5 hodín, pretože kvások sa rozvíja pomalšie ako droždie.  Chlebík  sa pečie približne 40-45 minút pri rozohriatej rúre na 230 stupňov.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 2 Priemer: 3]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *