Top výživné potraviny pre vaše deti

Zdravé ovocie a zelenina

Ktoré jedlá sú najvýživnejšie a najlepšie pre deti? Nasledujúce potraviny poskytnú deťom široké spektrum vitamínov, minerálov a stopových prvkov pre správne fungovanie ich organizmu a ich zaradením do jedálnička celej rodiny určite neurobíte krok vedľa, pozor si dajte len na prípadné alergie u detí, ktoré sa s danou potravinou ešte nestretli.

Tekvica a cuketa

Zelenina, ktorá za posledné roky získava svoje čestné miesto medzi potravinami a povedomí ľudí. Dlhú dobu sa tekvici nevenovala príliš veľká pozornosť a zabúdalo sa na to čím všetkým nás môže zásobiť. Najmä oranžové druhy tekvice sú mimoriadne výživné a obsahujú veľké množstvo beta-karoténu a sú podporou pre zrak. Cuketa je zase známa svojimi hydratačnými účinkami a tekvicovo-cuketová polievka je pre deti výborným a chutným obedom, ktorý sa nemusíte báť zaviesť u vás doma.

Avokádo

Vystihnúť pravú chvíľu, kedy je avokádo zrelé je istým spôsobom umenie no ak sa vám to podarí budete mať na stole veľmi chutnú a výživnú potravinu. Avokádo je cenené najmä pre jeho obsah zdravých tukov, vitamínu B6, draslíku, medi a má priaznivý vplyv na pokožku tela ako aj vlasov. Zrelé avokádo je možné v kuchyni využiť na slano aj sladko. Môžete z neho deťom pripraviť nátierku, nakoľko sa ľahko rozotiera a svojou konzistenciou pripomína maslo. Nutrične vylepší toasty či šalát a ak preferujete sladké jedlá, ľahko z neho vykúzlite čokoládovú penu zmixovaním a vyšľahaním s banánmi, kakaom, medom či iným prírodným sladidlom podľa vašej chuti.

Strukoviny

Mnoho ľudí viní strukoviny za nafukovanie a preto sa im vyhýbajú, no strukoviny poskytujú dospelým rovnako ako aj deťom prísun bielkovín a iných výživných látok, pre ktoré sa ich oplatí zaradovať častejšie. Navyše vhodnou úpravou strukovín môžete predísť nafukovaniu a pridaním rasce či fenyklu do jedla, kde sa nachádzajú strukoviny zamedzíte tomuto nepríjemnému problému. Niektoré druhy strukovín ako napríklad červená šošovica u väčšiny ľudí nespôsobuje tieto nepríjemnosti, je ľahko stráviteľná a v porovnaní s ostatnými strukovinami uvarená za výrazne kratšiu dobu- 15 až 20 minút. Červená šošovica je teda veľmi vhodná pre prípravu jedla pre deti.

Bobuľové ovocie

Bobule sú plné antioxidantov a flavonoidov, ktoré sú prospešné pre oči, mozog a močové cesty dieťaťa. Čučoriedky, maliny, černice či brusnice deti väčšinou majú radi pre ich chuť a preto nie je problém ich zaradenie do jedálnička. Prípadne sa dajú “zamaskovať“ do ovocného nápoja alebo použiť v sušenej forme ako zdravá sladkosť v menšom množstve spolu s orieškami či semienkami.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *