Teplé jedlo – prvá pomoc pri ochorení
Aj pre tých, ktorí radi a dobre varia, život občas prinesie situácie, kedy veci nejdú podľa plánu. V takýchto chvíľach každý ocení pomocnú ruku v podobe donášky jedla domov. Kvalitné jedlo je počas choroby veľmi dôležité. Dopĺňa silu, dodáva energiu a pomôže k rýchlejšiemu zotaveniu.
Domáci vývar je najlepší liek
Choroba je čas, kedy nikto nemá chuť na žiadne domáce aktivity vrátane varenia. Predovšetkým pri striedaní ročných období je jednoduché podľahnúť chrípke či angíne, ktorá vás prinúti zaľahnúť do postele na niekoľko dní. Bolesť celého tela a horúčky vedia byť veľmi vyčerpávajúce a jediné, čo vládzete, je spať. Tradičnou domácou medicínou pre takéto obdobie je poriadne teplé jedlo plné živín. Poctivé vývary a polievky vás postavia na nohy a hlavný chod z kvalitných surovín dodá vášmu telu poriadny náboj vitamínov.
Keď vám oslabená fyzická kondícia nedovolí prestáť hodiny pri sporáku či absolvovať návštevu supermarketu, zachrániť vás môže rozvoz jedla Ružinov. Z tepla domova si za pol minúty objednáte výdatné menu. Uhradiť ho môžete prevodom hneď počas objednávky alebo hotovosťou kuriérovi. Ten vám váš obed zložený z dvoch chodov doručí vo vopred ohlásený čas priamo ku dverám. Celý proces prebehne jednoducho a rýchlo. Chutná dávka zdravia sa k vám z rúk šikovných kuchárov až na váš tanier dostane bez zbytočnej straty energie. Všetky pripravené jedlá obsahujú len tie najkvalitnejšie suroviny. Čerstvá zelenina a mäso podliehajú dôkladnému výberu kuchárov.
Prečo jedlo lieči
Vo chvíľach fyzickej slabosti je vždy dobré vedieť, že reštaurácia v Ružinove má uvarené aj pre vás. Teplé jedlo pri chorobe odporúčajú nielen lekári. Už naše staré mamy vedeli, čo telo potrebuje, aby dokázalo bojovať proti infekcii. Práve správne zvolená strava proces liečby urýchli a podporí.
Z denného menu vyberajte predovšetkým zeleninové pokrmy, plné základných živín a minerálnych látok. Ráta sa i zemiaková príloha. Zemiaky spolu s cestovinou sú bohatým zdrojom sacharidov. Výbornou voľbou sú i mäsové pokrmy na rôzne spôsoby, ktoré vám dodajú potrebné bielkoviny. Či už pečené, varené alebo dusené — mäso vám doplní okrem iného dôležitý zinok, ktorý posilňuje imunitu. Určite siahnite i po jedlách, v ktorých sa vyskytuje cesnak. Ten je v akejkoľvek forme receptom proti baktériám, vírusom a tlmí bolesť v hrdle. Na podobnom princípe fungujú i koreniny. Organizmus zahrejú a prečistia ho od všetkých škodlivých látok.
Nemáte na nič chuť?
Pri výbere menu je dôležité, aby ste počúvali svoje telo. Bežným sprievodným znakom choroby je, že nemáte chuť do jedla. Nemusíte sa preto nútiť zjesť celú porciu. Pokojne si ju rozdeľte na menšie dávky a servírujte si jedlo postupne. Začnite polievkou, ktorá vám dodá tekutiny a povzbudí váš tráviaci systém k činnosti. Keď trochu vyhladnete, pokračujte hlavným chodom. Pub a reštaurácia v Bratislave vám takto pomôže postaviť sa na nohy chutným a príjemným spôsobom.
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash