Tip na chutný zákusok: Veterník

Zákusky, Veterníky

Na prípravu veterníka budme potrebovať tieto suroviny:  200 g hladkej múky, 100 g masti, 5 vajec, 200 ml horúcej vody, štipku soli. Na vanilkový krém budeme potrebovať: 5 vajec, 600 ml mlieka, 100 g múky, 150 g cukru, pol struku vanilky alebo vrecko vanilkového cukru.

Dezert pripravíme tak, že do trojlitrového hrnca nalejeme 200 ml vody, pridáme masť a štipku soli. Keď sa masť roztopí a zovrie voda, pridáme múku a varechou miešame približne 2 až 3 minúty, až kým nezhustne. Zložíme z ohňa a ešte za tepla po jednom pridáme vajcia, každé vajce samostatne zamiešame. Na vymastenom plechu v rozostupoch asi 6 cm od seba uložíme kopčeky z cesta vo veľkosti orecha, vrch zarovnáme a cesto necháme asi hodinu odpočívať. Najlepším spôsobom na rovnomerné vykrojenie je, ak cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, nakrájame na 2 cm kúsky a vytvarujeme z nich guľky.

Je veľmi dôležité dodržať spôsob pečenia. Cesto vložíme do vyhriatej rúry a prvých 15 minút na nej neotvárame dvere, aby cesto nespľaslo. Teplotu znížime po 15 až 20 minútach a cesto upečieme dochrumkava. Ak nebude dostatočne chrumkavé, cesto rýchlo zmäkne. Po upečení spodok zrežeme, vnútro – malé množstvo sieťového cesta – vyberieme a dutinu vyplníme vanilkovým krémom. Vrch posypeme vanilkovým cukrom alebo namočíme do karamelu. Avšak namočenie do karamelu musíme spraviť ešte pred plnením. 200 g cukru upražíme do zlatožlta, prilejeme niekoľko kvapiek octu, ktorý ho dlho udrží tekutý a vrch šišiek doň namočíme. Pri namáčaní do karamelu je potrebné zachovať opatrnosť, horúci karamel nám ľahko môže popáliť prsty.

Na krém pripravíme nad parou z vaječných bielkov a dvoch tretím cukru tvrdý sneh a odložíme ho nabok. Dve tretiny mlieka necháme zovrieť spolu s vanilkou. Vaječné žĺtky zmiešame so zvyšným cukrom, zvyšným studeným mliekom, s múkou, pridáme horúce mlieko a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým krém nebude natoľko hustý, že sa oddelí od spodku hrnca. Zložíme z ohňa, postupne pomaly pridávame sneh z vaječných bielkov. Nalejeme ho do studenej porcelánovej misy, aby krém rýchlejšie vychladol.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]
Posledné komentáre
  1. peter

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *