Ako nahradiť deťom pečivo za zdravšie kváskové?
Pečivo je každodennou súčasťou jedálnička vo väčšine rodín. Nakupujeme ho vo veľkých obchodných reťazcoch, kde je často veľmi dlhé zloženie s ingredienciami, ktoré pri poctivom pečení nemajú veľa miesta. Emulgátory, stabilizátory, látky vylepšujúce múku a iné prídavné látky nepodporujú zdravie detí a v kombinácii s rafinovanou pšeničnou múkou neposkytujú ani výživné a hodnotné látky pre telo.
Ponúkame vám inšpiráciu na domáce pečivo, ktoré je z celozrnných obilnín, bohaté na minerály a z ktorého si môžu dať aj deti s intoleranciou na lepok. V prípade použitia špaldovej a pšeničnej múky v recepte je možné jednoducho upraviť recept s použitím vašej obľúbenej, ktorá lepok neobsahuje- napríklad ryžová, pohánková, kukuričná, amarantová.
Význam kvásku
Dlhodobá fermentácia kvásku ovplyvňuje štruktúru sacharidov, vlákniny a bielkovín. Tvorí sa tam tiež aj malé množstvo kyseliny mliečnej, ktorá ochraňuje baktérie mliečneho kvasenia a priaznivo ovplyvňuje mikroflóru v čreve. Čiastočne sa fermentuje vláknina, čím sa stáva ľahšie stráviteľnou. Tieto procesy sa pri ceste s kvasnicami či iným kypridlom nezačnú a tým sa stáva výsledný produkt ťažšie stráviteľný a ochudobnený. V prípade použitia kvásku sa dá povedať, že bielkoviny a vláknina sa do tela dostanú v omnoho stráviteľnejšej podobe. Významným faktom je aj to, že kyselina mliečna pomáha ochrániť kvaskové pečivo a dobre uskladnené v plátenej látke či utierke je dlhšiu dobu chránené pred plesňami a zvyšuje sa jeho celková trvanlivosť.
Kváskový celozrnný chlieb
- 300 g vopred pripraveného kvásku (1 PL kvásku, 150 g vody, 150 g ražnej múky)
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 170 ml vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL celej rasce
Postup:
Kvások uložte do misy a pridajte k nemu múku zmiešanú so soľou, rascou a vodu. Vymieste redšie cesto a nechajte odpočívať pol hodinu. Potom vytvarujte bochník, ktorý nechajte kysnúť kým nezdvojnásobí objem.
Proces kysnutia môže trvať 3 až 5 hodín, pretože kvások sa rozvíja pomalšie ako droždie. Chlebík sa pečie približne 40-45 minút pri rozohriatej rúre na 230 stupňov.
Fotografia: © BigStockPhoto.com